Kvinder og klerke i islandsk middelalder. Et kønsperspektiv på en religiøs kultur - Arnórsdóttir, Agnes S. (Temp - tidsskrift for historie, 2025)
I artiklen behandles kristningen af Island ud fra et kønsperspektiv. Formålet er at synliggøre kvindernes vigtige rolle i kristendommens etablering på Island og dermed bidrage til at ændre det mandsdominerede syn på kristningsprocessen, som 1200-tallets sagaforfattere lagde fundamentet til, hvilket den amerikanske historiker Ruth M. Karras kritiserede i en vigtig artikel fra 1997, men opfattelsen er ikke desto mindre stadig udbredt i islandsk forskning. Med udnyttelse også af andet kildemateriale end sagaerne, såsom lovmateriale, diplomer og tekstiler, påvises, at kvinder spillede en vigtig rolle for etableringen af kristendommen helt tilbage fra den første kristne tid. De var synlige som vigtige personer i sagafortællingerne om de første islandske biskopper, de hørte tidebønner i lokale kirker og gav sjælegaver til kirkelige institutioner, ligesom de i barselsseng bad helgener om hjælp. Tillige bidrog kvinder aktivt til at udsmykke kirkerne med inventar, og de sørgede også for at sende deres sønner i lære som præster. Således spillede kvinder en stor og aktiv rolle på linje med mændene i kristendommens etablering og kultur i Island, og den udspillede sig i det offentlige rum og var ingenlunde begrænset til privatsfæren.