Hvem skriver om dem der skriver nyhederne? Dansk historieforskning i de traditionelle nyhedsmedier efter 1945 - Batikha, Josef Peter; Munk, Hannibal; Seidenfaden, Emil Eiby (Temp - tidsskrift for historie, 2023)
Dansk historieforskning i traditionelle nyhedsmedier som trykpressen, tv og radio har stået tilbage i forhold til forskningen i vores skandinaviske nabolande. Selvom der skrives denne type mediehistorie i Danmark, er feltet domineret af tre typer værker, som ikke svarer på de spørgsmål, historikere i et stærkt medieforbrugende land bør stille: Hvordan har nyhedsmedieaktørers historiske forudsætninger og selvbillede udviklet sig over tid? Hvordan kan journalisten som figur historiseres, og hvor kommer ”pressens” institutionelt monolitiske selvbillede som demokratiets vogter fra? For det første er danske mediehuses historie udødeliggjort i biografiske og institutionelt afgrænsede ”historier”. For det andet er der skrevet om pressens såkaldte strukturudviklinger gennem historien. For det tredje har mediesociologien tegnet konturerne af pressen og journalistikkens professionelle udvikling. I artiklen udpeger ”nye” historikere inden for de traditionelle nyhedsmedier tre forskningsstier, som mediehistorikere opfordres til at lade sig inspirere af for at opbygge en kritisk, internationaliseret og nuanceret dansk mediehistorie med blik for betydningen af enkeltaktører på tværs af medier og uformelle netværk, og hvor nyhedsmediernes rammevilkår, selvforståelse og produkter forstås i deres historiske kontekst.