Rural mobilitet og mikro-akkulturation: Tre gruppeflytninger fra Limfjordstangen, 1825-1925 - Gardiner, Jake Hubert; Knudsen, Inger Bjørn; Jørgensen, Michael Riber; Knudsen, Line Vestergaard (Temp - tidsskrift for historie, 2023)
Menneskelig mobilitet og flytning kræver tilpasning til nye steder. Sådanne tilpasninger finder sted i relation til forskellige faktorer såsom næringsveje, sociale relationer og kulturelle praksisser, faktorer, der kan påvirke hinanden gensidigt. Efter 1825 flyttede flere grupper af kystboere fra Limfjordstangen til andre nærliggende rurale områder, bland andet på grund af stormfloder. I denne artikel undersøger vi tre grupper, som i løbet af perioden 1825-1925 flyttede til hver deres lokalitet: Lyngs, Lyngby og Gjøl. Selv om ingen af de tre grupper flyttede langt væk, mødte fremmede sprog og religioner eller endte i store konflikter på tilflytningsstedet, så fandt der møder og tilpasningsforløb sted i alle tre tilfælde, tre former for mikroakkulturation. Vi analyserer de tre flytninger som forskellige versioner af akkulturation, der udfoldede sig som svar på de givne vilkår, og som aktive forsøg på at skabe bedre liv end på fraflytningsstedet. De tre akkulturationsforløb peger på kompleksitet og situationsbestemte forhold. Det, som er god tilpasning i en kontekst, er det måske ikke i en anden. Samtidig står det klart, at erhverv og ægteskaber i alle tre flytninger var vigtige faktorer mod tilpasning, men på hver deres vis.