Klosterheden Plantage igennem 150 år: En overraskende historie om bæredygtighed - Isager, Lotte; Andersen, Mette Lund; Knudsen, Inger Bjørn; Jesper Bækgård og Esben Graugaard (Temp - tidsskrift for historie, 2022)
I Vestjylland, mellem Lemvig, Holstebro og Struer, ligger Klosterheden Plantage, som med sine 6.400 hektarer udgør Danmarks tredjestørste skovområde. Plantagen blev anlagt på heden af private lodsejere fra 1870’erne. I 1880 blev den opkøbt og udvidet af staten og har siden været drevet som statsskov. Skiftende rationaler og målsætninger har påvirket skovens udvikling over en 150-årig periode, herunder selve synet på skovens funktion og bæredygtighed - økonomisk, socialt, kulturelt og økologisk. Igennem et fokus på de skiftende rationaler for plantagens eksistens og drift gennem tiden fortæller artiklen om forskellige idéer om bæredygtighed, der knytter sig til Klosterhedens historiske transition fra lynghede til plantage med snorlige rækker af skovfyr og grantræer og videre til nutidens mere artsrige og etagerede skov af blandede løv- og nåletræer. Denne udvikling understreger, at bæredygtighed må forstås som en historisk kategori, og at netop det historiske perspektiv udstiller vigtige paradokser i Klosterhedens historie og rejser spørgsmål til forståelsen af bæredygtighedsbegrebet.