LITTERATURHISTORISK TID: Kan middelalderen afskaffes? - Mortensen, Lars Boje (Temp - tidsskrift for historie, 2021)
Artiklen redegør for, hvordan litteraturhistorien i de senere år er begyndt at problematisere ‘middelalderen’ som periodebetegnelse, og hvordan en mindre national og en mere europæisk tilgang fremmer nye litterære geografier og kronologier. Forfatteren har tidligere (2018) foreslået en mulig kronologi, som her kort ridses op. Den er baseret på boghistoriske og politiske kriterier, som gælder hele Europa snarere end moderne lande eller sprogligt definerede litteraturer (600-1050 ‘eksegetisk’, 1050-1300 ‘eksperimentel’, 1300-1450 ‘kritisk’). Derefter diskuteres ønskeligheden af helt at afskaffe ‘middelalderen’ som historisk periodebetegnelse, selv om den faktisk har fået fornyet succes i studiet om den ‘globale middelalder’ og i metastudiet af ‘middelalderisme’. Intellektuelt set ville det være en stor gevinst at glemme ‘middelalderen’, men den er nu så institutionaliseret, at et sådant projekt næppe har gode udsigter.