TID: Et politisk værktøj i satiretegningens værktøjskasse - Munk, Hannibal (Temp - tidsskrift for historie, 2021)
Nærværende artikel stiller spørgsmålet om hvilken betydning brugen af tid har for det visuelle meningsindhold i satiretegninger. Her tages udgangspunkt i den danske satiretegner Bo Bojesens produktion på avisen Politiken i perioden 1947 til 1992. Rent teoretisk læner artiklen sig op af et bredt politik-begreb, der anskuer satiretegninger som politiske i deres egen ret, uanset om de beskæftiger sig med den traditionelle politiske arena eller bredere samfundsforhold. Desuden anvendes Reinhart Kosellecks forestillinger om tid gennem begreberne erfaringsrum, forventningshorisont, flertidighed og usamtidighed. Artiklen kigger nærmere på to af Bojesens overordnede tematikker inden for hver sin arketypiske satiretegningsgenre. Inden for en traditionel politisk satire undersøges føljetonen Venstre-Vikingernes Saga, mens der inden for den bredere samfundssatire undersøges tegninger, der tager eksplicit stilling til samfundets ageren i spændfeltet mellem natur og teknologi, i analysen underforstået som forholdet mellem fortid og fremtid. Artiklen konkluderer, at brugen af tid i forskellige former fungerer som et værktøj i den politiske værktøjskasse for satiretegneren, der hjælper med at spidsformulere og tydeliggøre tegningernes vinklede visuelle og tekstuelle meningsindhold. Det er derfor et yderst anvendt og betydningsfuldt værktøj, som tegnere som Bo Bojesen har bygget store dele af sin meget populære produktion op omkring.