MÆND I HISTORIER OM LIGESTILLING – DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED I 1800-TALLET - Nørgård, Inger Lyndrup (Temp - tidsskrift for historie, 2010)
ABSTRACT Rigsdagens medlemmer valgte i årene 1866-67 at udforme en lov, der gav tilladelse til ansættelse af lærerinder i det offentlige skolevæsen, nemlig lov om ”Ansættelse af Lærerinder i det offentlige Skolevæsen” af 29. marts 1867. Denne artikel analyserer, hvordan rigsdagsmændene legitimerede at ansætte lærerinder, samt hvilke vilkår lærerinderne skulle have i forhold til de allerede ansatte mandlige lærere. Derved organiserede den danske stat en feminiseringsproces i et erhverv, hvor mandlige lærere indtil da havde været normen. Et erhverv blev åbnet op for de ugifte kvinder, og jeg analyserer loven som en del af historien om medborgerskab og ligestilling. Det er et kønshistorisk felt, hvor mænd som aktører har været overset. I historier om medborgerskab og ligestilling har fokus indtil nu primært været på kvinders handlinger og kvindelige aktører.