SELVMORDSTERRORISME – EN EKSTREM REAKTION PÅ ETNISK KONFLIKT OG EKSISTENTIEL TRUSSEL - Kaagaard, Mikkel W. (Temp - tidsskrift for historie, 2010)
ABSTRACT Indtil den 11. september 2001 blev selvmordsterrorisme primært anvendt i forbindelse med nationale konflikter i stater som Libanon, Sri Lanka og Israel/Palæstina. Konflikterne har en række fællestræk, som kan bidrage til en bedre forståelse af fænomenet. Der er tale om asymmetriske etniske konflikter og gensidige radikaliseringsprocesser. Samtidig er alle de udøvende organisationer eksponenter for martyrdyrkelse. I de senere år er selvmordsterrorisme også blevet brugt i forbindelse med al-Qaeda-netværkets mere globale kamp. Spørgsmålet er, om der kan findes en universel forklaring på selvmordsterrorismen. Etnicitet og oplevelsen af eksistentiel trussel ser ud til at spille centrale og gennemgående roller. Uanset om selvmordsterrorismen benyttes i forbindelse med nationale konflikter eller i forbindelse med al-Qaeda-netværkets globale kamp.