HVOR GIK STATENS REPRÆSENTANTER HEN, DA DE GIK UD? NYE ROLLEFORSTÅELSER HOS DIPLOMATER OG PARLAMENTARIKERE EFTER 1945 - Knudsen, Ann-Christina L.; Gram-Skjoldager, Karen (Temp - tidsskrift for historie, 2010)
ABSTRACT Artiklen undersøger, hvordan internationale organisatoriske udviklinger har påvirket arketypiske statslige repræsentanter som diplomater og parlamentarikeres roller og handlemønstre. Artiklen præsenterer et pilotstudium af en gruppe diplomater og en gruppe parlamentarikere, der begge var eksponeret for og kom til at personliggøre de nye multilaterale rammevilkår, som de europæiske statsrepræsentanter kom til at agere indenfor: den gruppe af udenrigsøkonomiske diplomater, som kom til at spille en central rolle i forbindelse med Danmarks indgang i EF, og de første folketingsmedlemmer med sæde i Europaparlamentet. Teoretisk og metodisk har artiklen tre inspirationskilder: 1) den nyinstitutionalistiske litteratur inden for komparativ politologi, der har anlagt et sociologisk perspektiv på studiet af politiske organisationer; 2) sociologiske studier, der har udviklet Pierre Bourdieu’s begrebsverden vedrørende gruppeadfærd i mødet med det europæiske og det transnationale; 3) transnational historie. Ved at anvende disse tilgange har studiet peget på, at for både diplomater og parlamentarikere har de nye internationale samarbejdsstrukturer medført en markant ny bevægelighed udi de fremvoksende transnationale administrative og politiske felter. Den grundlæggende sociale struktur, der organiserede disse bevægelser, udgjordes af en elite rekrutteret i den danske politiske og administrative kontekst, men samtidig bidrog de ændrede rammebetingelser også til en omformning af denne elite, dens handlemønstre og rolleforståelse.