FREMTIDENS SPØGELSE ELLER FORTIDENS GENFÆRD? BRUG AF HISTORIE I ELSA GRESS’ SYN PÅ AMERIKA - Vyff, Iben (Temp - tidsskrift for historie, 2011)
ABSTRACT Den danske forfatter og kritiker Elsa Gress var kendt i sin tid for sit kritiske blik og sin skarpe pen. Begge dele fremtræder også tydeligt i hendes beskrivelser af det amerikanske samfund og den amerikanske befolkning i 1950’erne, beskrivelser, som blandt andet fandtes i samtidige danske aviskronikker. I Elsa Gress’ beskrivelser af USA inddrog hun fortiden og fremtiden, blandt andet i en argumentation, der skulle vise, hvordan visse amerikanske karaktertræk skulle forstås som levn fra fortiden frem for som et bud på fremtiden. Artiklens formål er derfor at analysere Elsa Gress forskellige brug af historien, hvilket et fokus på hendes fortidsfortolkning, samtidsforståelse og fremtidsforventning og et fokus på hendes historiesyn fungerer som et redskab til. I artiklen vises, hvordan Elsa Gress på en gang skærpede sit blik på USA men alligevel fandt et rum, hvor der var plads til både kritik og begejstring.