Abortspørgsmålet. Kvindekampens moder - Rud, Alberte Bové (Temp - tidsskrift for historie, 2025)
Denne artikel undersøger, hvordan den italienske premierminister Giorgia Melonis kritik af aborter er ideologisk, historisk og politisk forankret. Ved at sammenligne hendes argumentation med højrefløjens holdninger i 1970’erne i forbindelse med legaliseringen af abort analyserer artiklen, hvordan Melonis position både kan forstås som en videreførelse af det daværende kristendemokratiske partis linje og som et markant nybrud. Med udgangspunkt i diskursanalytiske redskaber foretages en sammenligning mellem den offentlige debat i 1970’erne og i Melonis samtid. Der lægges særlig vægt på, hvordan det private mobiliseres i den offentlige sfære, og hvordan individets rolle afvejes i forhold til fællesskabet. På den ene side tilslutter Meloni sig den traditionelle højrefløjslinje ved at inddrage nationalstatens interesser og henvise til Italiens faldende fødselstal som begrundelse for, at der bør fødes flere børn. Dermed bliver den enkelte kvindes beslutning om abort eller moderskab underlagt et fællesskabsorientereret hensyn, hvilket afspejler 1970’ernes abortmodstand. På den anden side hævder Meloni at varetage den enkelte kvindes ret til moderskab ved at forholde sig kritisk til abort. På dette punkt adskiller hun sig væsentligt fra den klassiske konservative argumentation og nærmer sig i stedet den liberale forståelse af kvinders frihed, som den er blevet udtrykt af venstrefløjen.