EKSKLUSIONEN: Danske Dramatikeres Forbunds opgør med Svend Borberg efter besættelsen - Kallenbach, Ulla; Lawaetz, Anna (Temp - tidsskrift for historie, 2023)
Denne artikel undersøger eksklusionen af den danske progressive dramatiker og kritiker Svend Borberg fra Danske Dramatikeres Forbund efter hans kontroversielle kulturelle samarbejde med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig. Gennem Forbundets udførlige referater undersøger vi, hvordan Forbundet og dets medlemmer, som talte de førende danske dramatikere, navigerede i en gråzone, hvor skismaet mellem moralsk skyld og principperne for domsfældelse blev diskuteret, mens Borberg først blev fundet skyldig og senere frifundet i retten. Gennem straffeakterne og personarkiver indeholdende breve, udtalelser og afhøringer tilføjer vi væsentlig ny viden, som dramatikerne manglede i denne komplekse og tvetydige sag. Dette materiale giver ny viden om, hvordan Borberg, som var udtalt apolitisk og pacifist, agerede i tæt samarbejde med den danske samarbejdsregering, og om, hvordan Forbundets medlemmer var involveret i Borbergs sag under og efter besættelsen.