Heste i Holstebro 1485-1521: Senmiddelalderlig byhistorie i et handelsmæssigt perspektiv - Piorr, Mirja (Temp - tidsskrift for historie, 2023)
Hestehandlen har spillet en stor rolle for Holstebros historie. Allerede mellem 1485 og 1521 var hestehandlen omfangsrig, velorganiseret og involverede mange mennesker i og omkring byen. Hestehandlens organisering fremgår af byens tre årlige markeder, dyrenes opdræt i lokalområdet samt hestehandlernes fælles rejser og muligvis endda fælles handel. Holstebros hestehandlere rejste flere gange om året gennem toldstedet i Ribe til Hertugdømmerne og Lübeck for at sælge deres hesteflokke. Hestehandlen placerede Holstebro i en international sammenhæng allerede i slutningen af 1400-tallet og muliggjorde købstadens forsyning med internationale handelsvarer, som hestehandlerne medførte som returvarer. En del af hestehandlerne etablerede sig i oksehandlen omkring 1520 og førte store okseflokke mod syd. Hestene beholdt alligevel deres status som en vigtig handelsvare i byen. Hidtil har heste- og oksehandlens betydning for Holstebro været veldokumenteret fra 1700-tallet og frem. Med artiklens påvisning af heste- og oksehandlen i 1400-1500-tallet gennem analysen af toldregnskaber fra Ribe, Gottorp og Plön fremstår helt ny viden om Holstebros tidligere historie. Holstebros hestehandlere begyndte allerede omkring år 1500 at deltage i oksehandlen, men de fortsatte med at forhandle heste, der således fortfarende var en vigtig handelsvare for byen.