Tiltrækning og bæredygtighed - Rüdiger, Mogens (Temp - tidsskrift for historie, 2022)
Med afsæt i Richard Hamiltons collage Just What Is It That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing? (1956)diskuterer jeg den fossile kulturs erobring af hverdagen i det moderne hjem, hvordan den fossile kultur tog form, og hvorfor den nye livsstil var tiltrækkende. Den fossile kultur indebar en forbedring af det gode liv i form af velfærd og velvære og i form af en frisættelse af individet. Men den fossile kultur var ikke bæredygtig. Den var upassende. Spørgsmålet er så, hvilke udfordringer den tiltrækkende, men upassende livsstil påfører den grønne omstilling, når dagligdagen i hjemmet skal gøres bæredygtigt og passende? Artiklens vigtigste begreber er bæredygtighed, entropi, resiliens og tiltrækning. Dertil er termen sammenfiltringer gennemgående for at indfange det komplekse forhold mellem menneske og ting, mellem det materielle og det immaterielle som energi. Grundlæggende er artiklen et plædoyer for en kulturhistorisk vinkel på bæredygtighed og et bud på, hvad vi kan lære af omstillingen til den fossile kultur gennembrud i hverdagen, og hvilke udfordringer den rejser i forhold til den grønne omstilling. Endelig er den et forsøg på at pille lidt ved den konventionelle artikelform.