DE ÆDLES ALMISSER: RET OG PLIGT PÅ FYNSKE GODSHOSPITALER I FØRSTE HALVDEL AF 1700-TALLET - Jakobsen, Rasmus Skovgaard; Knudsen, Søren Broberg (Temp - tidsskrift for historie, 2022)
Artiklen undersøger det store antal godshospitaler, som findes på Fyn i 1700-tallet. Undersøgelsen viser, at alle fynske landhospitaler var underlagt og blev vedligeholdt af en godsejer. Dermed udgjorde godserne en central ramme i den landbasserede fattighjælp i 1700-tallet. En ramme som forskningen i emnet ofte har overset, da man hidtil har begrænset sig til et nationalt lovgivnings- eller hovedstadsperspektiv. I artiklen viser vi, at baggrunden for godsejernes hjælp til de fattige på godserne ikke blot stammede fra en økonomisk eller forvaltningsmæssig tænkning, men at godsejernes rolle som luthersk øvrighed var en central baggrund i de mange hospitalsfundatser. At tage vare på sine underordnede var i et luthersk perspektiv en kristen forpligtelse, som i sidste ende kunne påvirke den enkelte godsejers forhold til selveste Gud. Godsejerne havde dermed magt over deres underordnede, men havde samtidig også en religiøs pligt til at tage vare på godsets beboere. I det perspektiv besad godsejerne ikke kun rettigheder som magthavere over godsets beboere – sådan som tidligere forskning har betonet – men også forpligtigelser og gensidighed som legitime kristne øvrigheder.