SAMTID FOR HISTORIKERE - Sørensen, Nils Arne (Temp - tidsskrift for historie, 2021)
Den måske mest markante, men i historiografiske analyser noget oversete, udvikling i historievidenskaben de sidste 75 år, er, hvordan studiet af samtidshistorie har udviklet sig til et i historiefaget kvantitativt dominerende felt. På basis af en læsning af en række tekster, hvor samtidshistorikere siden 1950’erne har argumenteret for samtidshistoriens vigtighed og særtræk, påvises det, hvordan begrebet bruges i tre erkendelsesmæssigt forskellige betydninger (som analyser af tiden siden et bestemt tidspunkt, som analyser af ”de medlevendes epoke” og som analyser af nutidiges problemfelters historie). Trods disse forskellige positioner har samtidshistorien imidlertid i praksis været præget af en inerti, som betyder, at samtidshistorien er kommet til at dække en stadig længere kronologi. Denne praksis udfordres af forståelsen af den nyeste tid som værende præget af stadig stigende forandringstempo, og artiklen diskuterer afslutningsvis, hvordan dette stiller krav til en skarpere profilering af det samtidshistoriske felts særtræk.