RETROROCK MELLEM FORTID OG FREMTID I 1970’ERNES DANMARK - Nygaard, Bertel (Temp - tidsskrift for historie, 2021)
Nyere analyser af kulturelle tidsregimer har peget på et overordnet skift mellem sådanne regimer over hele den vestlige verden i eller omkring 1970’erne. Ifølge de analyser så man en stærk tendens til, at postmoderne præsentisme og præsentistiske tilgange til fortiden trådte i stedet for de fremtidsorienteringer, der havde kendetegnet moderniteten siden 1700-tallet. Den bemærkelsesværdige og i samtiden energisk omdiskuterede nyinteresse for halvtredsernes rock’n’roll-kultur i 1970’erne kan synes at være et eksempel på dette, og i tilbageblik er dette fænomen ofte blevet fremhævet som det punkt, hvor en ny type retrokultur med fokus på de popkulturelle markører for nylige årtier kom til syne. Ved at undersøge fænomenet i en specifik kontekst, hvori disse kulturelle strømninger blev modtaget og bearbejdet – i dette tilfælde Danmark – kan man undersøge de generelle analyser af skiftende tidsregimer empirisk og derved ikke blot tilføje væsentlige nuancer, men også indarbejde menneskelig agens og subjektive projekter i analyserne. Datidens danske ekkoer af og refleksioner over 1970’ernes halvtredserdyrkelse var ikke en afspejling af et generelt skift mellem tidsregimer. Snarere viser det sig som et felt af omstridte positioner: ukritisk affirmation og kritisk affærdigelse, men også opfattelser af potentielt revolutionær subjektivitet og mere reflekterede brug.