TYVERI OG RAN I DANSK SENMIDDELALDER: BORTTAGELSESFORBRYDELSERNES RETSPRAKTISKE BRUG OG SOCIOØKONOMISKE BEGRUNDELSE 1400-1513 - Vognsen, Frederik Lynge (Temp - tidsskrift for historie, 2020)
Tyveri og ran i dansk senmiddelalder. Borttagelseforbrydelsernes retspraktiske brug og socioøkonomiske begrundelse 1400-1513 Frederik Lynge Vognsen I 1940 skrev prof. dr. jur. Poul Johannes Jørgensen en artikel om begreberne tyveri og ran på baggrund af de danske landskabslove. Der er hverken før eller siden gjort forsøg på alternative læsninger, og derfor står Jørgens arbejde endnu stærkt den dag i dag. Forskningslandskabet har imidlertid forandret sig betragteligt de seneste godt 80 år og derfor fortjener begreberne en revurdering. Artiklen skal ikke ses som et opgør med Jørgensen, hvis bidrag endnu er relevant, men derimod som en dialog, hvor Jørgensens materiale, metode og konklusioner undersøges inden for en anden forståels og et andet kildemateriale end landskabslovene. I stedet diskuteres Jørgensens definitioner overfor kildegruppen danske tingsvidner. Tingsvidnerne giver direkte indsigt i, hvordan begreberne faktisk blev benyttet og præsenteret i periodens retsvæsen. Med denne tilgang påviser artiklen, at selvom Jørgens bidrag er både grundigt, gennemført og overbevisende, så medfører hans metodik en begrænset og stigmatiserende forståelse af middelaldersamfundet. Frem for at betragte ran og tyveri som absolutte kategorier tydeliggøreres det, at deres brug og eksistens blev konstitueret socialt: De var i højere grad resultatet af en løbende social forhandling, end bare gennemførelse af fysiske handlinger. Dette afspejler en genere karakterestik af hele periodens retsvæsen som værende ret dynamisk og kontekstafhængigt.