Psykodynamiske perspektiver på empati og nærvær i musikterapi med mennesker med demens: - undersøgt med adaptiv teori og autoetnografi - Larsson, Amalie Gerner; Ridder, Hanne Mette Ochsner (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2025)
Der er behov for ikke-medicinske metoder til at berolige og mindske adfærdsmæssige og psykologiske symptomer ved demens, og musikterapi anbefales i den sammenhæng. Med afsæt i et musikterapeutisk forløb med en kvinde med svær demens, har vi undersøgt, hvordan musikterapi med demensramte kan forstås ud fra psykodynamiske perspektiver særligt med fokus på empati og nærvær. Som metode har vi anvendt adaptiv teori, autoetnografi og tematisk analyse. Vores fund er fire overordnede temaer: Refleksioner over klienten, psykodynamiske selvrefleksioner, psykodynamisk ladede interventioner med forstærket nærvær og empati, samt kommunikative redskaber. I forhold til undersøgelsens fokus på empati og nærvær fandt vi at frem for at adskille begreberne, samles de i begrebet: empatisk nærvær. Desuden fandt vi, at empatisk nærvær består af udadrettet empatisk nærvær rettet mod klienten og indadrettet empatisk nærvær rettet mod terapeuten selv. I særlige øjeblikke, når der er udadrettet og indadrettet empatisk nærvær på en gang, opleves omfattende empatisk nærvær.