Nonspecifikke faktorer i terapeutisk behandling - Brink-Jensen, Line (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2010)
Denne artikel er baseret på forfatterens kandidatspeciale (Brink-Jensen, 2010) og har sit omdrejningspunkt i en musikterapeutisk case. Pia er en pige på 14 år. Hun er diagnosticeret med ADHD og har relations- og tilknytningsvanskeligheder, og går derfor på en specialskole. Undersøgelsen i specialet består i teoretisk at studere en psykoterapeutisk model af Esben Hougaard (2004) og empirisk at efterprøve denne på optaget materiale fra forløbet med Pia. Hougaards model beskæftiger sig med “nonspecifikke faktorer” og fokuserer på tre hovedfaktorer; terapeut-klient forholdet, forventningsfaktorer og fælles kliniske strategier. Hougaard erklærer disse for afgørende i al virkningsfuld terapeutisk behandling og mener, at faktorerne er knyttet til terapeuten og ikke terapiformen.