Forskning i musikterapi: - voksne med depression - Hannibal, Niels (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2012)
Der er forskningsmæssig evidens for, at musikterapi med patienter med depression har signifikant effekt. således viser et Cochrane review, at musikterapi har positiv effekt på patientens humør, ligesom en rCt-undersøgelse viser, at 20 sessioners musikterapi har en signifikant effekt på patientens depressive symptomer, angst og funktionsniveau – en effekt, der stadig var målbar tre måneder efter musikterapiens afslutning. endelig viser en meta-analyse, at der er dosisrelation mellem antal musikterapisessioner og patientens udbytte. Musikterapi bryder den isolation, som er en konsekvens af depression. Ligeledes aktiveres kroppens motorik og det centrale nervesystem. endelig etablerer musikterapi mulighed for interaktion, ekspression, kontakt og kommunikation. Musikterapi kan anvendes uanset om patienten er så medtaget af depressive symptomer, at verbal kommunikation er vanskelig eller helt udelukket. i musikterapien kan patienten arbejde med de interpersonelle og kognitive aspekter af depressionen. Musikterapi kan mindske symptomer, skabe en forbindelse fra den isolerede patient til omverdenen samt bidrage til at udvikle nye mestringsstrategier og bedre stresshåndtering.