Forskning i musikterapi: - posttraumatisk stressbelastning (PTSD) - Beck, Bolette Daniels; Mumm, Helle (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2015)
Denne artikel præsenterer videnskabelige undersøgelser af musikterapi med mennesker, der har fået diagnosen PTSD. Der er forskningsmæssig evidens for, at musikterapi kan reducere symptomer på posttraumatisk stress hos børn, unge og voksne. Undersøgelser af musikterapi med voksne med posttraumatisk stress viser reduktion af symptomer som flashbacks, undgåelsesadfærd, stress samt dissociation, depression og angst. Musikterapi med voksne kan endvidere skabe forbedringer i forhold til søvnkvalitet og social kontakt samt styrke oplevelsen af mening og sammenhæng i tilværelsen. Undersøgelser af musikterapi med børn og unge med indlæringsproblemer, som følge af PTSD, viser reduktion af hyperaktivitet, aggression og depression samt øget lydhørhed og forbedrede sociale kompetencer. Musikterapeutisk behandling i form af improvisation med instrumenter, sangskrivning eller musiklytning med eller uden guidning giver mennesker med PTSD mulighed for at bearbejde traumatiske oplevelser, så de bedre kan tolereres og håndteres. Musikterapi giver også mulighed for at opleve samhørighed med andre mennesker. Via musikalsk kontakt kan klienter støttes til at regulere forhøjet arousal og modulere følelser og derved opnå større ro samt sund spontanitet frem for at reagere automatisk med frygt og mistillid. Musikterapi kan desuden give adgang til indre ressourcer, såsom positive oplevelser af tryghed, omsorg, skønhed og håb.