Musikterapi og dialektisk adfærdsterapi: - hvordan kan de komplementere og inspirere hinanden? - Frommelt, Maja; Hentze, Birna (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2020)
Dialektisk adfærdsterapi (DAT) er en metode, der har vundet indpas mange steder i psykiatrien og i rusmiddelbehandlingen. Vi er begge uddannede i metoden, der anvendes som en del af misbrugsbehandlingen på de to institutioner, hvor vi er ansat som musikterapeuter. Tydeligheden og den klare struktur i DAT er meget tiltalende for os som musikterapeuter, som ofte arbejder med nonverbale og subtile forandringer. Samtidigt er det klart for os, at DAT er en manualbaseret metode, der har mindre fokus på den procesorienterede udvikling i forhold til kontakt, som vi er optagede af i musikterapi. Vi blev nysgerrige på, om DAT kan inspirere musikterapien til mere tydelighed og målrettethed, og på hvordan musikterapi kan komplementere DAT. Derfor satte vi os for at “oversætte” DAT-strukturen til musikterapeutiske metoder. Her vil vi præsentere nogle overordnede linjer i vores opdagelser. Målet er at inspirere til nye måder at arbejde på som musikterapeuter og at belyse forskelle i tilgangene. Dette kan være en vigtig viden for os musikterapeuter med kollegaer, der anvender DAT som metode.