Dansk oversættelse af MIDAS: et redskab til assessment af musikterapi for personer med demens - Ridder, Hanne Mette Ochsner; Lykkegaard, Chris; McDermott, Orii (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2018)
Music in Dementia Assessment Scales, MiDas, er udviklet til at vurdere ændringer i trivsel hos borgere med demens som har deltaget i musikterapi. Målingen udføres af 1) personale før og efter musikterapien for at vurdere om der er en indflydelse i hverdagssituationer efterfølgende, eller af 2) musikterapeuten umiddelbart efter sessionen for at vurdere forandringer i selve sessionen. Der har været stor interesse for at anvende MiDas i flere Europæiske lande, herunder Danmark. Derfor undersøgte udviklerne af MiDas hvilke procedurer der anvendes til oversættelse og kulturel tilpasning af assessmentredskaber, og anbefalede på den baggrund en ti-trins procedure. Vi anvendte denne procedure til oversættelsen af MiDas og således udviklingen af den danske MiDas-DK. Den danske version af MiDas er afprøvet af mere end 20 fagpersoner på baggrund af 296 udfyldte MiDas-skemaer. Målet med artiklen er at beskrive oversættelsesprocessen fra engelsk til dansk og at præsentere den endelige MiDas-DK.