Forskning i musikterapi: - den palliative indsats - Bonde, Lars Ole (Tidsskriftet Dansk Musikterapi, 2012)
Musikterapi på det palliative område dækker behandlingen af mennesker med livstruende sygdomme og komplicerede symptomer i eget hjem, på særlige hospitalsafdelinger eller på hospice. Der findes 6 større, kontrollerede undersøgelser inden for området, og metaanalyser viser, at musikterapien kan have en positiv effekt på disse menneskers livskvalitet og åndelige velbefindende. Kvalitative undersøgelser dokumenterer den rolle, som aktiv musikudøvelse og musiklytning kan spille i forhold til patientens følelsesmæssige, sociale og eksistentielle velbefindende og deres selvværd. Forskningen dokumenterer, at pårørende og personalet på hospicer med musikterapi oplever forbedret kontakt og følelsesmæssig kommunikation og at musikterapien kan imødekomme patienters behov på mange områder: fysisk, psykisk, eksistentielt, åndeligt og socialt. I musikterapi kan der arbejdes direkte med vejrtrækningsproblemer via rytmisk tilpasning af spil eller sang til patientens behov. Afspænding, lindring og afledning af symptomer som smerte, kvalme og dyspnoe (lufthunger) kan opnås via guidet fysisk afspænding ledsaget af musik tilpasset patientens præferencer, eller via arbejde med musikledsagede indre forestillingsbilleder. Sådanne ”musikrejser” kan også anvendes psykoterapeutisk og angstdæmpende, og sange og musik er gode redskaber til at bearbejde livshistoriske temaer og konflikter konkret eller metaforisk. Som symbolsk sprog kan musik være en nøgle til at lukke op for eksistentielle og åndelige temaer, og de pårørende kan inddrages som aktive medspillere i den døendes processer.