Musikkens rolle i sociale udvekslinger i professionelle køkkener
– en stemningsetnografi i ord og lyde fra et feltarbejde blandt kokke og -elever
Nøgleord:
musik, sociale udvekslinger, kulturelle læreprocesser, maskulinitet, etnografiResumé
Den artikel viser analyser af musikkens rolle i sociale udvekslinger i professionelle køkkener. Gennem etnografisk feltarbejde på to aarhusianske restauranter undersøger artiklen, hvordan musik fungerer som en sonisk ramme og katalysator for sociale interaktioner blandt kokke og kokkeelever. Musik i køkkenerne viser sig at være en fremtrædende del af den sensoriske atmosfære, der både ansporer, inspirerer og strukturerer samtaler og interaktioner.
Artiklen præsenterer empiriske uddrag, der skildrer hverdagslivet i køkkenerne, med særligt fokus på musikkens funktion som lydlig kulisse og dens indflydelse på den sociale dynamik. Gennem analyser af specifikke musikstykker og de samtaler, de afføder, belyser artiklen, hvordan musik bidrager til udvekslingen af kulturelle referencer og understøtter en maskulinitetspræget kammeratskabskultur.
Artiklen trækker på teoretiske perspektiver fra Charlotte Baarts, der undersøger socialitet og jargon i arbejdsmiljøer og David L. Collinson, der analyserer humor og maskulinitet i arbejdskulturer. Disse perspektiver hjælper med at forstå, hvordan musik og social interaktion i køkkenerne er tæt forbundet med læring, social orden og kulturelle normer.
Downloads
Publiceret
Nummer
Sektion
Licens

Dette værk er under følgende licens Creative Commons Navngivelse – Ikke-kommerciel – Ingen Bearbejdede Værker (by-nc-nd).