Migration, sygdomsopfattelse og behandlingsvalg. Om kvinder der migrerer, og forskning der flytter sig: et retroperspektivt blik - Elverdam, Beth (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2007)
Denne artikel belyser tendenserne i dele af den antropologiske forskning om indvandrerkvinder og deres møde med det danske sundhedsvæsen i perioden 1980-2006. Artiklen viser, hvordan forskning i denne periode i høj grad var præget af den samtid, den var situeret i, og hvordan den har ændret sig i forbindelse med ændringerne i samfundet. Tidligt i perioden var det kvindernes rejse fra hjemlandet, som opmærksomheden var rettet mod, og det ændrede liv de kom til at føre, herunder deres erfaringer med det danske sundhedsvæsen. Den medicinske antropologi og kvindeforskningen var to relativt nye teoretiske retninger indenfor antropologien, og de gjorde det muligt at belyse kvindernes sygdomsopfattelser i et kulturperspektiv. Sygdomsopfattelser og behandlingsvalg viste sig at være komplekse og pluralistiske, inkluderende men ikke ekskluderende. De var dynamiske, og de blev brugt af flere generationers kvinder, også de der voksede op i Danmark. Forskningsfeltet omkring indvandrerkvindernes møde med det danske sundhedsvæsen ændrer sig hele tiden. Således er de ansattes møde med indvandrerne blevet en del af forskningsfeltet, ligesom forskere fra flere fagtraditioner er med til at give deres bud på området.