Migration - en gave til epidemiologien - Nielsen, Anne (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2007)
En meget lav forekomst af vuggedød blandt syd-asiatiske migranter i England og USA og en høj blandt britiske migranter i Hong Kong førte til identifikation af maveleje som den vigtigste risikofaktor for vuggedød. Efter at sundhedsmyndighederne i flere lande havde anbefalet at spædbørn ikke sov på maven, og siden hen heller ikke på siden, faldt forekomsten af vuggedød brat. Blandt minoriteter i Danmark sov spædbørn traditionelt på ryggen eller siden, i modsætning til sundhedsmyndighedernes anbefalinger fra ca. 1975 til 1991. I en dansk forløbsundersøgelse forekom mellemørebetændelse i 3-6 måneders alderen hyppigere hos etniske minoritetsbørn end hos danske børn, hvorimod flere danske børn 3½ år gamle havde haft tilbagevendende mellemørebetændelse. De vigtigste risikofaktorer herfor var tidlig pasning uden for hjemmet og rygning hos moderen. Begge dele forekom sjældnere blandt minoritetsbørn end blandt danske børn. Eksemplerne viser, at forskelle i sygelighed, dødelighed og livsstil mellem befolkningsgrupper kan være et potentiale for forskning om risikofaktorer, efterfølgende intervention og mindsket sygelighed.