Förhöjd förekomst av akuta kejsarsnitt bland kvinnor med ursprung i Somalia: Patientens eller vårdens ansvar? - Johnsdotter, Sara; Essén, Birgitta (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2007)
Afrikanska kvinnor är överrepresenterade när det gäller både mödra- och barnadödlighet i västliga länder. Vidare löper de större risk att få genomgå akut kejsarsnitt, trots att studier visar att det finns en utbredd rädsla för kejsarsnitt bland kvinnor med ursprung i Somalia som migrerat till väst. I artikeln diskuteras hur denna situation kan motverkas genom att man lyfter fram konsultationen som arena inom graviditets- och förlossningsvården. Konsultationen – i motsats till behandlingen i sig – är ett sammanhang som tillåter en mer kritisk hållning till ett strikt biomedicinskt synsätt på sjukdom och kropp, och en större öppenhet för alternativa förståelsemodeller. En konsultationsmodell som är öppen för somaliska kvinnors speciella erfarenheter, men samtidigt lägger vikt vid varje patients individuella livssituation, ökar möjligheterna för en respektfull vård som i förlängningen också kan leda till ett bättre utfall (lägre mödra- och barnadödlighet, färre akuta kejsarsnitt) för den somaliska invandrargruppen inom förlossningsvården.