Helbredelse - en situeret hybrid transformation - Johannesen, Helle (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2007)
En dansk kvindes selektive brug af forskellige helbredere, indiske kvinders valg af fødested, indianske forældres krav om samarbejde mellem den lokale helbreder og en vestlig læge, samt studier af opfattelser af helbredelse blandt nordamerikanere, der opsøger healingsgrupper, viser, at den helsesøgende proces omfatter langt mere end kurering af patologiske tilstande. I denne artikel søges en forståelse af, hvad helbredelse omfatter og betyder for den syge og dennes familie i en række eksempler, hvorefter der peges på begrænsninger i eksisterende diskurser indenfor humanistisk-samfundsvidenskabelig sundhedsforskning. Sluttelig tegnes konturerne af en analytisk forståelse af helbredelse som en situeret hybrid transformationsproces, der kræver forskning, der går på tværs af traditionelle faggrænser, hvis den skal begribes og analyseres.