Psykisk sygdom og personen - et spørgsmål om menneskelig forståelse - Larsen, John Aggergaard (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2006)
Denne artikel præsenterer en fællesmenneskelig tilgang til forståelse af psykisk sygdom, der undgår den fusion af sygdom og person, vi eksempelvis kender fra begrebet ’den skizofrene’. Alternativt, ved at problematisere processen ’at forstå’, anerkendes psykisk sygdom som et personligt oplevet og et socialt fænomen, der synliggør personen, som lever med de psykiske vanskeligheder og oplevelser. Derved kritiseres essentialiserende sygdomskategorier, der endimentionelt fastholder personen som ’psykisk syg’ eller en repræsentant for ’psykisk syges kultur’. Data fra personcentreret etnografisk feltarbejde i et projekt for unge med en nylig skizofrenidiagnose illustrerer, hvorledes klienterne søger at finde mening i deres psykotiske oplevelser og deres livssituation. Dette fører til en diskussion af, hvordan projektet bidrager til helbredelse i kraft af sociokulturelle interventioner, og hvorvidt klienterne accepterer denne form for ’symbolsk helbredelse’ eller søger indsigt gennem alternativer forklaringssystemer. Disse eksempler understreger nødvendigheden af, at psykiatrisk praksis og samfundsvidenskabelig forskning skelner mellem ’syge’ og ’raske’ aspekter af disse menneskers oplevelser, livssituation og livsstrategier.Artiklen påpeger betydningen af at belyse og understøtte den proces, personen går igennem i arbejdet med at finde mening og udstikke en retning for sit videre liv.