Medicin, rationalitet og erfaring. En antropologisk synsvinkel - Good, Byron J. (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2004)
Viden udgør såvel indenfor antropologien som medicinen et centralt grundlag for, hvad vi tænker om menneskers forestillinger og om det, mennesker tror. I den videnskabeligeforståelse kan forholdet mellem viden og tro beskrives som hierarkisk, i den forstand at tro synes at skulle omvendes til viden. Ved en kritisk gennemgang af antropologien, hvor klassiske studier indenfor rationalitetsdebaBen sæBes under lup, vises tydeligt, hvordan den normative og empiristiske anvendelse af be-grebet tro også i medicinsk antropologi ganske automatisk involverer dets modsætning: viden. Tro og tilsyneladende irrationelle forestillinger har derfor på et epistemologisk plan indflydelse på tilgangen til teori og empiri. Artiklen påpeger, at der i den medicinske antropologi ligger andre tilgange til forståelser af tro og viden i relation til sygdom og sundhed, end dem der bygger på en rationalistisk og positivistisk arv fra oplysningstiden