Teknologi Skaper Sykdom - Om teknologi, sykdom og verdier - Hofmann, Bjørn (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2009)
Teknologien har endret helsevesenet radikalt de siste 200 år. Den har ikke bare endret mulighetene til å diagnostisere og behandle sykdom. Teknologien har også formet våre oppfatninger av sykdom: Teknologien etablerer de grunnelementer som definerer sykdom (ontologi) og bestemmer sykdommenes tegn (semiologi). Den former vår kunnskap om sykdom (epistemologi), og den genererer sykdommenes praksiser (pragmatikk). Ved å øke den diagnostiske følsomheten, blir flere syke, og sykdommer med avansert teknologibruk har høyere status enn sykdommer uten. Teknologien trekker søkelyset mot det den lar oss måle og manipulere og influerer dermed våre mål. Teknologien påvirker altså ikke bare sykdom gjennom pasienters behov og industriens interesser, men gjennom formingen av helsefagenes rasjonalitet. Ved å forme våre oppfatninger av sykdom, formes våre forestillinger av godt og (v)ondt. Denne artikkelen undersøker hvordan teknologi skaper sykdom og presenterer et rammeverk for å forstå hvordan verdier er involvert i (sam)spillet mellom teknologi og sykdom. Samtidig som teknologien har blitt en stor hjelp i kampen mot lidelse og død, har den blitt en del av vår rasjonalitet og vår vurdering av sykdom, av lidelse og vår død – ja oss selv.