Kritisk engageret videnskab. Erfaringer fra forskning om gen- og forplantningsteknolologierne - Svendsen, Mette Nordahl (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2009)
Med udgangspunkt i samfundsvidenskabelig forskning om gen- og forplantningsteknologier i Danmark introducerer denne artikel forskningspositionen kritisk engageret forskning. Centralt for denne forskningsposition er samtidigheden af at skabe en radikal samfundskritik og i selve vidensproduktionen stå i tætte samarbejdsrelationer til andre professionelle, som både er informanter og samarbejdspartnere. Denne måde at være udspændt mellem et samfundskritisk vidensbidrag og et konkret engagement i verden, bliver udgangspunkt for en diskussion af dels, hvordan og med hvilket formål kritik rejses, dels hvordan modstand bliver et vilkår i vidensproduktionen. Artiklen argumenterer for modstanden som et produktivt vilkår, der gør kritikken empirisk forankret og følsom over for dens mulige praktiske og politiske konsekvenser. Samtidig kan modstanden blotlægge epistemologiske forskelle mellem samfundsforsker og samarbejdspartnere og dermed stille grundlæggende spørgsmålstegn ved, hvor langt engagementet skal strække sig, og hvilken videnspolitik, det indskriver sig i.