Behandleres virkningsantagelser og brugeres egenindsats - når mennesker med kronisk sygdom møder etablerede og alternative behandlere - Launsø, Laila (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2008)
Mennesker med kroniske sygdomme bruger ofte både etablerede og alternative behandlere. En udfordring for mennesker med kroniske sygdomme er, at etablerede og alternative behandlere ofte arbejder ud fra meget forskellige måder at forstå sygdom og behandling og ud fra forskellige antagelser om, hvad der virker, hvordan behandlingen virker, og i hvilke sammenhænge den virker. Formålet med artiklen er, at pege på at en dialog og et samarbejde mellem brugere, etablerede behandlere og alternative behandlere bl.a. kræver et kendskab til og et fælles arbejde med forskellige virkningsantagelser, forskellige kausalitetsforståelser og forskellige forståelser af og ønsker til behandlingsresultater. Artiklen er bygget op i tre niveauer. Første niveau er tæt på en bruger med migræne og hendes beretning om sit behandlingsforløb. På næste niveau trækker jeg på forskningsresultater fra kvalitative studier om brugeres erfarede virkninger af forskellige alternative behandlinger og opstiller en kategorisering af disse virkninger. På tredje niveau beskriver jeg forskellige virkningsantagelser og bagvedliggende kausalitetsforståelser.