Kronisk hjemmearbejde. Sociale håb, dilemmaer og konflikter i hjemmearbejdsnarrativer i Uganda, Danmark og USA - Grøn, Lone; Mattingly, Cheryl; Meinert, Lotte (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2008)
Med udgangspunkt i tre cases fra henholdsvis Uganda, Danmark og USA diskuterer vi idenne artikel patienters og pårørendes hjemmearbejde i forhold til kroniske tilstande. Detre cases omhandler en aidspatient i et ”Home Based Aids Care” program, der modtagermedicinsk behandling og rådgivning i hjemmet, en diabetes patient der prøver at gennemførelivsstilsforandringer i sin hverdag og en far med et kronisk sygt barn, der forventesat udføre genoptræningsøvelser derhjemme. Vi undersøger disse tre eksempler på kroniskhjemmearbejde med narrative begreber for at fremhæve aspekter omkring tid – især fremtidog håb. Hjemmearbejdsnarrativer vedrører de forventninger behandlere, patienter og familierhar til den behandling, der er iværksat i en klinisk kontekst, og som skal udfolde sig,når den bringes hjem.I artiklen diskuterer vi hvordan patienter oplever og håndterer dilemmaer i arbejdsogansvarsfordelingen mellem hospital og hjem. Vi foreslår, at hjemmearbejde indebærerkomplekse problemstillinger for både patienter og professionelle. Vi peger specifikt på detidslige og sociale dimensioner af hjemmearbejde og på de dilemmaer, som patienter og familieroplever når de forsøger at udføre deres hjemmearbejde. Vi belyser også, hvordan derkan opstå konflikter mellem patienters og professionelles hjemmearbejdsnarrativer. Hjemmearbejdeforegår i det, Kleinman kaldte den folkelige sektor, og afslutningsvis stiller vispørgsmålet om, hvorvidt hjemmearbejde peger på en ’ekspertdrevet’ kolonisering af denfolkelige sektor.