Introduktion: Sundhed og sygdom i relation til børn og unge - Haslund, Helle; Wind, Gitte (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2018)
I dette nummer af Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund sæ er vi fokus på børn; fra de for tidligt fødte til den unge som er på vej ind i et gryende vok- senliv. Hvordan børns sygdom påvirker hverdagsliv, mening, identitet, relationer og forældreskab, samt hvilken betydning det får i velfærdsstaten synes at hænge sammen med en stadig mere udbredt fortælling om barndom og ungdom som sårbare livsstadier, der afspejles i et velfærdsstatsligt fokus på det ́gode ́ børneliv. Vi undersøger i de e særnummer børns sundhed, sygdom og erfaringer - altså hvordan børns sygdom og sundhed de neres, optræder, forstås og håndteres af børnene selv og i samspil med forældre og omsorgspersoner, af sundhedsvæsenet og af det omkringliggende samfund. Vi har også fokus på børn som slægtninge – eller deres transformation til pårørende – og undersøger, hvad det betyder for børn at leve med en syg forælder. De sociale og institutionelle praksisser, der om- giver børns sundhed og sygdom, og de værdier og normer, der er på spil angående børns sygdom og sundhed, står centralt i de e særnummer.