Tre måder rusmidler skabes på i dansk fængselsbaseret stofbehandling: Illegale substanser, medicin, og begrænsninger - Kolind, Torsten (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2018)
I mange europæiske fængsler er der kommet stigende fokus på rusmidler. Der formuleres narkotikapolitikker, rusmidler kontrolleres, bruges og ordineres, og stofbrug bliver behandlet og sanktioneret. I lyset af denne udvikling analyserer artiklen med udgangspunkt i en STS tilgang [Science and Technology Studies] de forskellige måder rusmidler skabes på i danske fængselsbaserede stofbehandlingsprogrammer. Analysen bygger på data fra to kvalitative forskningsprojekter udført i tilsammen otte danske fængsler mellem 2007 og 2010, og mellem 2011 og 2014. Analysen viser tre måder, hvorpå rusmidler gennem forskellige praksisser, diskurser og narrativer skabes: rusmidler som illegale rusmidler, medicin og som begrænsninger. Artiklen viser videre, hvordan politikere, fængselsbetjente, sundhedspersonale, behandlere og indsatte på forskellig vis medvirker til skabelsen af rusmidler inden for disse tre domæner. Artiklen afslutter med at diskutere nogle af de konsekvenser, de forskellige skabelser af rusmidler har for indsattes subjektiviteter og for fængselsbaseret narkotikapolitik.