Introduktion: Samtidens usikkerhed - Risør, Torsten; Andersen, Rikke Sand; Tørring, Marie Louise (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2018)
Vores samfund forandrer sig kontinuerligt; teknologier samt demografiske og kulturelle tendenser ændrer vores vilkår og rammer for erkendelse – den måde vi ræsonnerer på, og de muligheder vi har for at træffe valg og handle gennem livet. Menneskers oplevelser og håndtering af usikkerhed og uvished i forbindelse med sygdom og lidelse kalder derfor til hver en tid på empirisk forskning og diskussion. Etymologisk henleder ordet usikkerhed til ’en tilstand af fare’ eller ’at være i en ubehagelig situation’. Ordet er flertydigt og danner meningsfællesskaber med uvished, tilfældighed, uro, ubeslutsomhed, skepsis og ikke mindst tvivl. Denne flertydighed reflekteres formentlig i det paradoksale forhold, at når vi taler om lidelse, sygdom og død, er disse uforudsigelige og dog uundgåelige hændelser i et menneskes liv.