Det æstetiske indtryks betydning for sundhed, sygdom og velvære - Birkelund, Regner (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2013)
I artiklen belyses den betydning for sundhed og velvære, som æstetikken er blevet tillagt i forskellige historiske perioder. Der knyttes an ved det antikke Grækenland, hvor overbevisningen om æstetikkens positive indflydelse på sundhed og sygdom, manifesterede sig i de mange lægehelligdommes arkitektoniske indretning og kunstneriske udsmykning. Det belyses endvidere, hvordan markante tænkere inden for den fænomenologiske tradition har forbundet det æstetiske indtryk med sundhedsrelaterede livsfænomener som livsglæde og livsmod, tryghed og velvære. Fra det historiske og fænomenologiske perspektiv på æstetik og sundhed trækkes en linje til nyere forskning, som bekræfter de æstetiske indtryks positive betydning.