’Vejen viser sig, mens man går’. Selvopfattelse og depressionsbehandling som intersubjektiv process ved afsnit 10, Psykiatrisk Center, Ballerup - Lorimer, Francine (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2006)
Denne artikel beskriver en humanistisk-inspireret form for behandling af svær depression, som bruges på afd. 10, Psykiatrisk Center Ballerup. I det moderne danske samfund forekommer sjældent holistiske metoder til behandling af psykiatriske lidelser, og antropologer selv har haft tendens til at forstå psykiatri som enten en medicinsk eller en bureaukratisk måde at behandle patienter. Derfor fokuserer de ofte primært på, hvordan psykiatri fungerersom institution. Med denne artikel forsøger jeg at påvise, hvordan den ovennævnte mere holistiske form for behandling virker, og hvordan både patienter og personale oplever behandlingen. De indlagte beskriver deres erfaringer med depression med fokus på kropslige lidelser, og de beskriver en depression, som letter, når patienterne kan dele deres erfaringer med andre i de sociale omgivelser. Som forsker fulgte jeg 28 patienter i deres behandlingsforløb. Halvdelen fulgte jeg desuden, efter de blev udskrevet. Narrativer fra mange af disse nuværende og forhenværende patienter viser, at depressionen lettede, idet de formåede at opleve et mere meningsfyldt socialt forhold til både menneskene og verden omkring dem.