Sundhedsfremme og forebyggelse - to forskellige paradigmer? - Jensen, Bjarne Bruun (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2005)
I nutidens debat inden for sundhedsområdet fremstilles sundhedsfremme og forebyggelse ofte som to begreber, der tilhører hvert sit paradigme. I artiklen sættes der spørgsmålstegn ved denne skelnen, og på baggrund af konkrete eksempler lægges der op til en anden forståelse af paradigmediskussionen inden for sundhedsområdet. Indledningsvis gives der en præsentation af den dominerende diskurs inden for diskussionen af sundhedsfremme og forebyggelse. Dernæst præsenteres og indholdsbestemmes en række nøglebegreber, der oprindeligt er udviklet inden for det sundhedsfremmende område. Det drejer sig om begreberne ’deltagelse’, ’handling’ og ’handlekompetence’. På baggrund af denne præsentation rejses der en diskussion af, hvorvidt disse begreber er anvendelige inden for hele sundhedsområdet, omfattende sundhedsfremme, forebyggelse og behandling.