De store teoriers fald - Træk af sorgteori gennem tiden - Guldin, Mai-britt (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2010)
Sorg er et eksistentielt livsvilkår de fleste mennesker gennemlever flere gange i deres liv. I de fleste tilfælde er sorg pinefuld om end ikke udtryk for psykopatologi. Teoretikere har beskæftiget sig med fænomenet sorg gennem det seneste århundrede. Teorierne handler om beskrivelsen af sorgreaktionen, hvordan forskellige personligheder håndterer sorgen samt hvilke interventionsformer der er hensigtsmæssige. Klassisk freudiansk sorgteori har haft en gennemgribende indflydelse på forståelsen af sorg og først indenfor de seneste år, er de tidlige sorgteorier for alvor blevet revideret. Træk af sorgteori gennem tiden gennemgås og udviklingen af teorierne diskuteres i lyset af den metodemæssige udvikling området har gennemgået fra kliniske observationer til systematiske kvantitative metoder i postmodernismens tidsalder.