Patienters tro på guddommelig indgriben ved livstruende sygdom - en positiv eller en negativ ressource? - Hvidt, Niels Christian (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2010)
Tro og håb på guddommelig indgriben og især helbredelsesmirakler findes i de fleste religiøse traditioner. Denne artikel betragter denne tro og diskuterer hvordan den kan indebære både risikoer og fordele for livstruede patienter. På den ene side kan den indebære en risiko når den udgør en virkelighedsflugt, der kan komme til udtryk ved at patienter afviser lægelig behandling. Omvendt kan denne tro også udgøre en velintegreret del af det religiøse univers og fungere positivt ved at inspirere det håb der gør, at patienter finder mening og initiativ i situationer, hvor de ellers kunne være fristede til at give op. Med baggrund i disse overvejelser præsenterer artiklen rekommandationer for hvordan sundhedsprofessionelle og pårørende kan og bør forholde sig til patienters tro på mirakler i praksis.