Levedygtige nutider - Danholt, Peter (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2020)
Denne artikel tager afsæt i et hverdagseksempel der viser, at sundhedsapps har utilsigtede konsekvenser. Eksemplet fungerer som en udfordring for hvad vi kan forestille os og håbe på i forhold til teknologi. Artiklens centrale undersøgelsesspørgsmål er: Hvordan kan vi med afsæt i en triviel indsigt om sundhedsapps udvikle en forståelsesramme for at forestille os sunde fremtider? Artiklens overordnede argument er at teknologi forandrer – ikke forbedrer eller forværrer - en given situation. Dette forhold stemmer overens med en amoderne forståelse som foreslået af den franske videnskabs- og teknologiantropolog Bruno Latour. En amoderne forståelse indebærer at en fremskridtstanke baseret på at teknologi anskues som instrument for menneskelig handlen, ikke lader sig opretholde. I stedet stilles vi i en anden situation, hvor vi er forbundne til og aktører i at producere komplekse og overraskende tilstande som overskrider vores beherskelse. Men denne tilstand åbner også op for mangfoldige forbindelser og mulige måder at (sam-)eksistere på, som synes mere adækvate og moderate og tilbyder levedygtige nutider. Artiklen er relevant for praktikere og forskere i sundhedssektoren, fordi den tilbyder en radikalt anderledes forståelse af sundhedsvæsnet og dets problematikker, end de gængse og derfor forhåbentligvis også kan inspirere til nye tilgange og initiativer, såvel i den enkelte konkrete praksis, som på et mere overordnet styringsmæssigt og politisk niveau. I den henseende er artiklen i sig selv et forsøg på at bidrage til sunde fremtider og levedygtige nutider i sundhedsvæsnet.