Angst og håb i kvinders forestillinger om transitionen fra arbejdsliv til pensionistliv: Udforsket gennem metoden Visual Matrix - Liveng, Anne (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2019)
Overgangen fra arbejdsliv til pensionistliv er omgivet af stærke samfundsmæssige, normative diskurser, samtidig med at den kan indeholde sociale, psykiske og sundhedsmæssige udfordringer for den enkelte. Derfor kan overgangen være vanskelig at tænke og tale om i hverdagens kommunikation. I artiklen analyseres empirisk materiale skabt gennem den psykosociale metode Visual Matrix. Visual Matrix er en psykodynamisk, gruppebaseret metode, hvori deltagerne gennem forestillinger, præsentation af indre billeder og associationer omgås et emne. I artiklen analyseres en Visual Matrix med 14 kvindelige deltagere centreret omkring temaet ”Forestillinger om overgangen fra arbejde til pensionistliv”. Artiklen introducerer metoden og den psykodynamiske og psykosociale metodologi bag Visual Matrix. Den viser gennem eksemplariske nedslag i den transkriberede matrix-tekst og analyser af centrale billeder kompleksiteten og det stærke følelsesmæssige indhold i deltagernes forestillinger om transitionen. På baggrund heraf diskuteres, om det er muligt at rumme og bearbejde de mangfoldige psykiske udfordringer, forestillingen om transitionen fra arbejdsliv til livet som pensionist kan rejse, indenfor til rådighed stående forståelser og diskurser.