Kronisk hjemmearbejde. Sociale håb, dilemmaer og konflikter i hjemmearbejdsnarrativer i Uganda, Danmark og USA - Grøn, Lone; Mattingly, Cheryl; Meinert, Lotte (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2008)
Med udgangspunkt i tre cases fra henholdsvis Uganda, Danmark og USA diskuterer vi i denne artikel patienters og pårørendes hjemmearbejde i forhold til kroniske tilstande. De tre cases omhandler en aidspatient i et ”Home Based Aids Care” program, der modtager medicinsk behandling og rådgivning i hjemmet, en diabetes patient der prøver at gennemføre livsstilsforandringer i sin hverdag og en far med et kronisk sygt barn, der forventes at udføre genoptræningsøvelser derhjemme. Vi undersøger disse tre eksempler på kronisk hjemmearbejde med narrative begreber for at fremhæve aspekter omkring tid – især fremtid og håb. Hjemmearbejdsnarrativer vedrører de forventninger behandlere, patienter og familier har til den behandling, der er iværksat i en klinisk kontekst, og som skal udfolde sig, når den bringes hjem. I artiklen diskuterer vi hvordan patienter oplever og håndterer dilemmaer i arbejdsog ansvarsfordelingen mellem hospital og hjem. Vi foreslår, at hjemmearbejde indebærer komplekse problemstillinger for både patienter og professionelle. Vi peger specifikt på de tidslige og sociale dimensioner af hjemmearbejde og på de dilemmaer, som patienter og familier oplever når de forsøger at udføre deres hjemmearbejde. Vi belyser også, hvordan der kan opstå konflikter mellem patienters og professionelles hjemmearbejdsnarrativer. Hjemmearbejde foregår i det, Kleinman kaldte den folkelige sektor, og afslutningsvis stiller vi spørgsmålet om, hvorvidt hjemmearbejde peger på en ’ekspertdrevet’ kolonisering af den folkelige sektor.