Klassifikation og oplevelse af kronisk sygdom. Patientens møde med medicinsk teknologi - vejen mod kronisk sygdom - Reventlow, Susanne; Jensen, Hans Lynge; Sångren, Henrik (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2008)
Kronisk sygdom er fokus for sundhedsvæsenets samlede indsats. En af udfordringerne er, at medicinsk teknologi skaber nye muligheder for påvisning af abnorme tilstande i kroppen. Artiklen beskriver og diskuterer brug af medicinsk teknologi og kategorisering af sygdom samt forholdet mellem medicinsk teknologi, kronisk sygdom og kvinders kropslige erfaringer. Artiklen er baseret på en kvalitativ empirisk undersøgelse, der undersøgte 60-70-årige kvinders opfattelser og erfaringer med osteoporose. Forholdet mellem teknologien og kroppen kan ses som en transformation, hvor kroppen såvel som kategorien kronisk sygdom bliver konstrueret på forskellige sociale arenaer. Teknologiens klassifikation af kronisk sygdom bliver en ny kontekst, som mange mennesker må forstå og erfare deres krop i. Artiklen viser eksempler på, hvordan lægfolks opfattelse af deres krop ændrer sig som følge af nye biomedicinske klassifikationer og diagnoser. Opfattelsen og oplevelsen af kropslige symptomer bliver et produkt af denne sociale teknologi udtrykt i nye sygdomserfaringer. Artiklen opfordrer til, at man i sundhedsvæsenet påtager sig et ansvar for at overveje brugen af medicinsk teknologi og formidlingen af denne viden, så den ikke skaber kronisk sygdom og skrøbelighed; men tværtimod handlemuligheder og bedre sundhed. Det er vigtigt, at læger går ind i en dialog med patienten om fortolkningen af den viden, der genereres af teknologien.