Study drugs som vennetjeneste, ordineret medicin, eller stoffer til salg: Om anskaffelsen og brugen af ADHD lægemidler til optimering - Petersen, Margit Anne (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2018)
Denne artikel er baseret på etnografisk feltarbejde blandt studerende som tager ADHD lægemidler som optimering - også kaldet study drugs. Artiklen fokuserer specifikt på, hvordan study drugs bliver tilgængelige for de studerende. Det empiriske materiale viser, at der er tre primære måder at få fat i study drugs på; som vennetjeneste, som ordineret medicin og som stoffer til salg. Ved at dykke ned i hvordan studerende opsøger disse study drugs bliver det tydeligt, at de forskellige markeder for study drugs ikke blot er måder at anskaffe sig medicin til optimering på, men i høj grad er udtryk for den moral, der forbindes med denne optimeringspraksis. Teoretisk diskuterer artiklen brugen af study drugs som en optimeringsteknologi, der på mange måder er forbundet med det moderne samfund og neoliberale værdier. Samtidig viser artiklen også, at der er begrænsninger ved denne type analyse, og at ved at fokusere på moral bliver det tydeligt, at studerende samtidigt både kan orientere sig med og imod de neoliberale værdier.