Kontrol af virkeligheden: Rusmidler og oplevelser af tid i et dansk fængsel - Haller, Mie Birk (Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund, 2018)
Denne artikels omdrejningspunkt er indsattes erfaringer med stofmisbrug og misbrugsbehandling i et dansk lukket fængsel. Dens fokus er indsatte med et rusmiddelbrug, der under fængselsopholdet enten fortsætter deres brug af rusmidler på almindelige fællesskabsafdelinger eller søger stoffrihed på en af fængslets behandlingsafdelinger. Fra de indsattes perspektiv viser artiklen, hvordan dét at afsone på henholdsvis behandlings- eller fællesskabsafdelinger muliggør forskellige eksistensformer og forskellige muligheder for at kontrollere ens virkelighedsopfattelse og hverdag i fængslet. De indsatte oplever livet på de almindelige fællesskabsafdelinger som ’ustruktureret’. Her kan de – på grund af tilstedeværelsen af stoffer – kontrollere deres egen virkelighed og dermed opnå en mere behagelig afsoning. På behandlingsafdelingerne forventes det modsat at indsatte lever et ’struktureret’ liv og lever op til samfundsmæssige idealer om at være refleksive, fremtidsorienterede og progressive. Artiklen konkluderer, at det ’strukturerede’ liv på behandlingsafdelingerne ikke opleves som meningsfyldt blandt de indsatte, fordi det ikke er attraktivt i den meningsløse livssituation i fængslet. Modsat giver tilgangen til stoffer indsatte mulighed for at opnå en mere tålelig afsoning. Artiklen er baseret på fem måneders etnografisk feltarbejde i et dansk, lukket fængsel for mænd.